Vo štvrtok sa pre štrajk nebude učiť ani na Gymnáziu L. Sáru

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) – Medzi bratislavskými školami, ktoré sa vo štvrtok 13. septembra pripoja k výstražnému štrajku zamestnancov školstva, je aj Gymnázium na ul. Ladislava Sáru. Na internetovej stránke školy sa dnes objavil oznam, že v tento deň sa na škole učiť nebude.

Členovia Odborovej organizácie zamestnancov Gymnázia na ul. Ladislava Sáru (OO GLS) sa podľa slov svojho predsedu Slavomíra Drahoša pripájajú aj k požiadavkám, ktoré nastolil pri vyhlásení štrajku Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV). Ten žiada navýšenie zdrojov pre školstvo v štátnom rozpočte na roky 2013-2015, zabezpečenie zvýšenia miezd zamestnancov školstva a rast ich reálnych platov a úpravu systému odmeňovania zamestnancov v školstve tak, aby platy pedagógov a odborných zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Podľa Drahoša je namieste uvažovať aj nad ďalšou formou, ako prejaviť nespokojnosť so súčasným stavom v školstve. "Vyzývame OZ PŠaV, aby v prípade neprijatia požiadaviek vyhlásil časovo neobmedzený štrajk, ktorý nepochybne vyvinie väčší tlak," uviedol Drahoš a zároveň vyzval všetkých zamestnancov školstva a vedy, aby sa zapojili do aktívnej diskusie a uvažovali nad možnosťami, ktoré by viedli k dosiahnutiu požiadaviek zamestnancov škôl.

Na základe oznámenia členov odborovej organizácie školy o pripojení k štrajku rozhodol riaditeľ školy o zrušení štvrtkového vyučovania. "Akceptujúc rozhodnutie odborárov, na základe ktorého bolo jasné, že v škole nie je možné zabezpečiť vyučovanie, som rozhodol o tom, že v tento deň bude škola zatvorená," uviedol pre TASR riaditeľ gymnázia Pavel Sadloň.

Podľa informácií podpredsedu OZ PŠaV Martina Matáka sa počet základných a stredných škôl, ktoré sa v Bratislave pripoja vo štvrtok k štrajku, bude pohybovať minimálne na úrovni 50 percent. "V tejto chvíli však ešte zbierame informácie, takže naozaj relevantné číslo by sme mali vedieť v utorok (11.9.)," uviedol Maták.
 

Vyberte región